- Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin
- Zakład Biotechnologii i Cytogenetyki Roślin
- Zakład Fitopatologii
- Zakład Genetyki i Hodowli Roślin
- Zakład Genomiki Funkcjonalnej
- Zakład Inżynierii Genetycznej
- Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa
- Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych
- Zakład Traw, Roślin Motylkowatych i Energetycznych
- Samodzielna Pracownia Biologii Stosowanej
- Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych
- Dział Organizacji i Planowania Badań
- Dział Promocji i Współpracy z Zagranicą
- Dział Informacji Naukowej i Wydawnictw
- Jednostki Funkcjonalne i Usługowe
- Oddziały i zamiejscowe Zakłady Naukowe
- Oddział w Bydgoszczy
- Oddział w Jadwisinie
- Oddział w Młochowie
- Oddział w Poznaniu
- Oddział w Boninie
- Zakłady Doświadczalne Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
- Spółki Hodowli Roślin
- Aktualności
- Konferencje
- HRS4S and OTM-R in IHAR-PIB
- Program Wieloletni na lata 2015-2020
- Program Wieloletni na lata 2008-2013
- Badania podstawowe na rzecz Postępu Bilogicznego w Produkcji Roślinnej w latach 2008-2013
- Badania podstawowe na rzecz Postępu Biologicznego w Produkcji Roślinnej w latach 2014-2020
- Projekty międzynarodowe
- Projekty LIDER
- Projekty krajowe
- Rolnictwo ekologiczne
- Laboratorium Usług Badawczych
- Instytucje współpracujące
- Seminaria i Oferta Szkoleniowa
- Przetargi
- Komunikaty - nieruchomości na sprzedaż
- Praca i Praktyki w IHAR-PIB
- Nagrody i wyróżnienia
- Media o Nas...
- Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych
- Bank informacji o sprzedaży sadzeniaków ziemniaka
- Rezerwacja noclegów
- Polityka Prywatności
- Polityka prywatności - RODO
Strona główna > Struktura organizacyjna > Oddziały i zamiejscowe Zakłady Naukowe > Oddział w Jadwisinie > Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka
dr hab. Zbigniew Czerko, prof. nadzw. IHAR-PIB
tel. (22) 782 66 20, 782 72 20, 782 72 65,ext. 115
e-mail: z.czerko@ihar.edu.pl
Pracownicy naukowi:
dr hab. Zbigniew Czerko, prof. IHAR, dr Magdalena Grudzińska
Zakres tematyki badawczej:
- przechowalnicza i użytkowa charakterystyka odmian ziemniaka
- przydatność odmian do przetwórstwa spożywczego i bezpośredniej konsumpcji
- laboratoryjna ocena jakości technologicznej i odżywczej bulw
- nowoczesne rozwiązania w zakresie technologii przechowalnictwa ziemniaka
- koncepcje systemów wentylacyjnych
- mechanizacja przeładunków i obróbki